26 февруари 2016

Дявол на доброто


ДЯВОЛ НА ДОБРОТО
Сезон: 1; Година на започване: 2015

Познат още под имената "Daredevil" и, по нашенски, "Деърдевил".
Това е един от сериалите, които започнах да гледам, заради възродилото ми се желание да се върна и към тази си любов. Не знам защо се спрях на него, по-скоро го открихме случайно.
"Дявол на доброто" реално е герой от вселената на Марвел. Те там са хиляди и макар да съм запозната отчасти с някои от по-известните, Дявола не е от най-познатите ми. По-скоро е някой, когото проучих отгоре-отгоре, от любопитство, когато открих сериала. Все пак аз обичам да съм поне донякъде информирана относно героите... но понеже не чета комикси и манга, не стигам особено далеч.

Като малко момче, Мат Мърдок, син на неособено успешен боксьор, се хвърля да спасява човек в пътен инцидент, в резултат на който химична субстанция, разляла се от контейнери в близост, го ослепява завинаги. Тогава Мат е на девет.
Този случай напълно променя живота на момчето. В началото сякаш всичко се нарежда добре. Баща му продължава да се боксира, колкото да има как да преживяват.
Но не за дълго, защото един ден Мат губи и него, защото е "наказан" поради това, че "не слуша".
И Мат израства в сиропиталище.
Това не му пречи да стане добър адвокат години по-късно. Може би случилото се дори играе известна роля за положението му сега.
Мат Мърдок и неговият най-добър приятел от университета, Фоги Нелсън, сега отварят своята кантора, част от мечтите им да станат най-добрите "авокадо"!

Мат обаче, макар и сляп, не е това, което изглежда. Макар и загубил едно сетиво, той успява да намери начин да развие останалите. Което, комбинирано с виждането му за справедливост, формирано през годините на нещастия, го прави сега... престъпник, който бие разни лоши посред нощ.

И така до един ден, в който нашите герои не се забъркват с един опасен, жесток ум. На сцената излиза забраненото име. Уилсън Фиск. 
Този човек има огромното желание да промени този град, този THE CCCITY (с удължено "с", моля, винаги набляга на това). Със своето мрачно и брутално минало, той идва, за да въздаде своята справедливост. И Човекът с маската трябва да му отговори.


Сериалът, макар и разказващ за герой на Марвел, не е от стандартните комиксови екшъни. Реално даже е твърде, твърде далеч от тях. Което го прави някак протяжен, дълъг и бавен. Нашият човек е страхотен Шао-лин майстор, но целият сериал (първи сезон е 13 епизода) преминава повече в опити лошите, добрите и изобщо всички, да се надцакват един-друг.
Мат Мърдок, доколкото разбрах, е един от малкото герои на Марвел, които имат подобен сериозен недъг. Той няма супер сили в истинския смисъл на думата. Да, умее да "вижда" по един интересен, специфичен начин, владее умението да се премята и удря като азиатец, но в никакъв случай не е безсмъртен, ненараним, пускащ огън или каквото и да било друго. Той е един герой... на народа, хахах.

Всички престъпни машинации на Фиск и компания бяха любопитни въпреки това. Фиск, когото смятам за доста добре подбран, предвид образа от комикса, който видях, е интересен герой. Нашият човек... е, той също си има своите геройски колебания, докато намери нишата си. Дори е чудно някак, че е толкова вярващ и, за бога, редовно се изповядва на свещеника, дето си има кафе машина и прави лате xD

"Дявол на доброто" не е типичният сериал за герои. Май вече можем да определим, че аз харесвам странни неща xD Идеята за подобен слепец, дори и да не съм я чувала досега, е изниквала в съзнанието ми преди. Да, моите слепци в историите в РПГ форумите са били винаги въоръжени с по-страшни магически оръжия, но това не значи, че този герой не дава интересна представа.
Дори Фоги, който е типичният "funny guy" до главния герой, е забавен, което ме учуди, предвид това, че тези най-малко ги трая. Той също би изглеждал добре като комиксов герой xD
Дразнеше ме секретарката де, не е като да няма една личност, дето да те дразни, но беше приемливо...

Руснаците, китайците и японците в ролята им на мафиоти, бяха голям бонус. Дори имаше опити да се говори на съответните езици. Руският беше сносен, за китайския не знам (но звучеше добре), а на японския се смях от сърце... Господи, дори напълно начинаещ би говорил по-чист японски от този пич! Е, Нобу, червената нинджа, беше готин.
Уесли също. Той беше дясната ръка на Фиск. Джентълмен, невъзмутим, абсолютно конте направо.
Изобщо, героите са... ъъъ... пълнокръвни е добре, предполагам?
Макар че обикновено ще отрека, ако ме питате дали харесвам подобен тип сериали, явно ги харесвам. Не предозиран с екшън, може би по-скоро с твърде много мафия, но... По свой си начин хващаш. От една точка вече свикваш с неговата бавност... стига да си решил, че е твоята бира.
Пък и Марвел все трябва да се нуждае и от такива герои. По някакъв начин добавят цвят към множеството от типични личности... Всъщност и Мат не е особено нетипичен, с това минало, но говорех за способността му.

Кое най-най ме подразни ли? Костюмът xD Почти никой марвелски костюм не харесвам, а този на Дявола е отвратителен, сама си отрязвам главата xD
Може би като комикс е гот, ама на филм не пристава.
Излъскали са го до краен предел в онзи филм от 2003, който ще гледам някога скоро... Но пак си остава грозен xD
А относно играта специално на Чарли Кокс като Мат Мърдок... човекът се справи според мен добре. Може би имаше тук-там някой гаф, но аз не го усетих особено. Доволна съм от него... И не спирам да се шегувам с него, колкото и неправилно да е... имаше реплики във филма, които просто бяха неприложими спрямо него и не се сдържам xD Трябва да ме е срам...

Няма коментари:

Публикуване на коментар