Японски шаренийки

Случвало ли ви се е да попаднете в интернет на странно нарисувано човече с огромна глава и очи, с малки ръчички и крачета? Нещо, което приблизително или точно да съвпада с това в дясно?

Добре дошли в света на японската анимация! Иначе казано - аниме.
Всеки, който е чул нещо за това чудо, ще се разрови в интернет, ако е достатъчно любопитен, и ще прочете, че "аниме" идва от английската дума за анимация и обикновено се свързва с японската анимация. Японската анимация най-често (не във всички случаи, но най-често) се прави на основата на японските комикси, иначе казано - манга.
Да, те са шантави. Да, определено има много негативни мнения за тази така наречена култура. В Япония най-запалените и болни хора по темата много често биват наричани "отаку" - те са критикувани заради безумната си любов към движещи се картинки, купуват си всякакви супер издания на манги, супер луксозни DVD и каквото там се сетите, събират си супер редки фигурки на любимата героиня... Те много често се превръщат в "хикикомори" - същества, които не излизат от стаите си, зомбирани пред телевизора. Или поне така разправят.
Извън Япония аниме индустрията не е съвсем непозната. Може би някой ще се досети за мега хита "Атаката на титаните", както се води на английски. А някой може да си спомни за
"Ю-Ги-О", "Покемон", "Драгън Бол", "Волтрон", "Кимба бялото лъвче"...

Какво, бялото лъвче ви стресна? Е, да, наистина е малко странно. Виновникът за неговото появяване е "бащата на японската манга". Нали се разбрахме, че от мангата произлиза анимето?
Осаму Тезука (1928-1989) не е създал героите с големи очи просто защото така му се е струвало интересно и хубаво. Зад днешния вид на аниме героите стои един простичък факт... Осаму Тезука е работил в Дисни. Някой да е забелязвал какви големи очи има Малката русалка? Доказателства за връзката на талантливия японски художник с Дисни могат да се намерят в най-ранните произведения на автора. Малки Дисни-катерички и птички най-малкото... Характерен Дисни-привкус.

Да се върнем обаче на днешно време. Днес, когато всичко в Япония е... шарено. Направете си труда, ако ви е любопитно, да влезете в сайта само на националната им телевизия, NHK. То е зелено, то е оранжево и червено, и жълто, и бяло, и така нататък. В Япония блоговете на домакини са много популярни. Намерете си един... ще ви извади очите от цветове! Така че аниметата не отстъпват изобщо от общата шарения. И са се подобрили значително от едното време. Дали с 3D елементи, невероятни бойни сцени или нещо друго, няма значение.
Аниме може да се намери за всеки вкус. Има екшъни и драми, ужаси и фентъзи, фантастики, романтики и комедии (но за последните предупреждавам - трудно е да гледаш японска комедия, дори и на игрален филм. Японците имат много, много странно чувство за хумор, което често отразяват в аниметата и мангите си. Понякога хуморът им е толкова странен, че е имало моменти, в които дори аз съм се отвращавала. А повярвайте ми, аз съм се нагледала на какви ли не неща...)

Всъщност, може би човек трябва да има определена настройка, за да гледа аниме. Така, както трябва да има определена настройка, за да гледа латиноамерикански сериали, Игра на тронове, азиатски сериали, българско кино и така нататък.
Все пак говорим за анимация. Да гледаш анимация било детско, казват, макар че аз не мисля така. Няма смисъл да защитавам мнението си, защото чувам как особено много хора вече казват "Тази се е побъркала". Е, няма значение.
Има и друга трудност. Езикът. Вече съм споменавала как на много хора японският език им звучал грубо. А аниметата обикновено се озвучават от специално завършили едва ли не за тази работа озвучители, наричани сею-та. Нямате, нямате идея колко невероятни хора са те! Нищо, че повече от половината аниме фенове изобщо не им обръщат внимание...

А дали аниме индустрията проваля хората? Хм... честно казано, не мисля. Вярно, може с ужас да откриете колко много някой аниме фен е готов да даде, само за да отиде на някой годишен фестивал. Анивенчър, Анимес Експо...
Все пак там има косплейъри! Хората, които се обличат като любимия ти герой. Да, не е казано, че ще е само от аниме или от манга. Всеки Марвел герой, всеки герой изобщо, дори Бъгс Бъни... можеш да срещнеш всекиго на един такъв фестивал.
Вярно, хвърлят се много пари за разни джунджурийки. За плакати, стикери, ключодържатели, шапки и дори плюшки. Но то е като да отидеш в книжарница. Или пък да си фен на някоя музикална група и да не можеш да устоиш на тениската... неуспешен пример предполагам, но схващате замисъла xD

Да, не одобрявам онези "отаку", за които споменах. Но аз също съм отаку. Гледам много аниме. Обичам косплея и фестивалите, посветени на японската култура. Гледам всичко, от най-старото до най-новото, от най-кървавото до най-розовото. Не ми вярвате? Изпитайте ме xD

В аниметата има доста любопитни неща. В много от тях се говори за приятелството. Някои от тях са приказки за миналото. Някои дори са правени по книги! Например... това, отново в дясно, е не кой да е, ами японската аниме версия на Арсен Люпен!
Срещат се и такива, които представят редица исторически личности в ново амплоа, или в тяхното си. Някои разкриват красотата на космоса, други, на обикновения живот в някое село... може и в някой дворец. Защо пък не в Китай? Защо пък не за монаха от известната китайска "приказка" - Пътуване към Запада? Или пък просто за някой лекар...

Жанровете в японската анимация са доста. За всеки като че ли ще си трябва цяла отделна тема. Имат си своите минуси и своите плюсове. Смятам, че ако човек не се вманиачава в нещо, то никога не вреди. И обратното, разбира се. За мен лично японската анимация беше приета отново естествено и лесно. Питат ли ме за причината защо съм по-спокойна, когато трябва да съставя изречение на японски, отговарям веднага - защото безброй пъти съм повтаряла разни фрази, извлечени от разни анимета, които са ми дали някакъв вид увереност~
Забавно е по същия начин, по който някой друг гледа даден сериал, предполагам.
(А пък аз и сериали не пропускам, просто ми е трудно да зяпам едночасови епизоди. Аниметата обикновено са по 25 минути~)

О, не се лъжете. Всъщност, отсега нататък може да се виждат все повече неща, свързани с темата. Предлагам на онази, които все още не са се отказали от блога, да го направят, докато не е станало късно. Имам... много картинки за оползотворяване xD

Няма коментари:

Публикуване на коментар