31 август 2017

"Да откриеш Колин Фърт" с Мия Марч

Да откриеш Колин Фърт - това е целта на цял Бутбей Харбър. Пристанищно градче, в което британският актьор ще заснеме сцени от новия си филм. И докато жителите му се местят от заведение на заведение заради слухове, че там Фърт дава автографи, съдбите на три жени се преплитат...
Джема Хендрикс идва в града с надеждата, че може да получи работа като журналист и това да я откъсне за малко от семейните й проблеми. Едно интервю с Колин Фърт би свършило чудесна работа, но дали ще има този късмет?
Бий Крейн разбира едва на 22 години, че е осиновена и пристига в Бутбей Харбър, за да потърси биологичната си майка - Вероника Русо. Оказва се, че тя е доста известна в града заради своите целебни пайове, а и "славата" й на забременяла в гимназията още не е забравена. Вероника не подозира, че детето, което е дала за осиновяване ще я намери. И докато Бий се чуди как да се свърже с нея, тя мисли дали ще я вземат за статистка във филма с Фърт. И как да избягва познатите лица от гимназията, разбира се.
Първото нещо, което ми направи впечатление в "Да откриеш Колин Фърт" бяха неестествените и твърде описателни диалози. В крайна сметка си отдъхнах, защото такива имаше само от време на време и не ми провалиха удоволствието. Мия Марч разказва една емоционална и докосваща история, и то с умение и талант. Книгата изглежда като "плажно четиво" и наистина върви леко и неангажиращо, но в същото време те кара да си съпричастен с героите, да се поставиш на тяхно място и да нищиш заедно с тях проблемите на сърцето.
Ето ви едно определение за тази книга - слънчева. Макар и трите - Вероника, Бий и Джема, да са жени с доста объркани чувства, от страниците струи надежда и в най-заплетените моменти. Лъха някакво спокойствие и убеденост от факта, че нищо не може да е чак толкова лошо и неразрешимо. И че всеки ще намери своята златна среда - както с другите, така и със самия себе си. Именно това е и тайната в пайовете на Вероника - вярата, че желанията ти ще се изпълнят и неразбирателствата ще изчезнат.
"Да откриеш Колин Фърт" не е само за търсенето на актьора измежду страниците, макар че аз го правех през цялото време, но и за по-сериозни теми - за брака и трудностите да се постигне разбирателство между партньорите, за желанието да поставиш така обичаната кариера над семейството и за страха от неизбежните промени, които може да внесе в живота ти едно бебе. И осиновяването.
Връзката между Бий и Вероника и техният стремеж една към друга - това е моментът, когато всяка логика отстъпва на емоциите. Макар Бий да обича осиновителите си и те да имат специално място в сърцето й, нещо я кара да потърси Вероника. А Вероника е решена да се изправи срещу миналото си и да не бяга повече. Защото всеки има право да поправи грешките си. Или да бъде най-сетне щастлив, когато не е вече с вързани ръце. Независимо дали са минали 22 години или повече.
Това е книга за момента, когато имаш нужда да си стъпиш на краката и да добиеш малко увереност - дали чрез парче целебен пай, филм с Колин Фърт или с няколко глави. И когато се чувстваш объркан, да осъзнаеш какво ти липсва и по кой път е най-добре да поемеш. Може да има нещо за теб и тук - никога не е късно да го откриеш.
И всъщност... къде, да му се не види, е Колин Фърт?

*Някои второстепенни герои в книгата са главни в "Клуб "Мерил Стрийп" от същата авторка и същото издателство (Intense). Двете книги обаче не са свързани и могат да се четат отделно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар