01 юли 2016

Hello July! Летни предложения~


Сметнах, че на блога му е нужно малко разнообразие. Особено, след като започва едно мързеливо (но за някои и работно) лято. Както и да е. Първи юли ми се стори прекрасен ден за летни предложения. Ако се чудите кои книги да четете през лятото, то може би някои от изредените тук ще ви допаднат.
Какъв е моят критерий? - За лятото обикновено избирам по-забавни, оптимистични и приключенски книги, които смятам за разтоварващи.

"Наръчник на оптимиста" от Матю Куик е една лека и завладяваща книга. Главният герой е доста вдетинен (поне според мен си е същинско дете); той гледа на живота откъм хубавата му страна, макар и доста наивно. Срещата му с депресираната Тифани обаче малко по малко кара живота му да поеме в друга, неочаквана посока. Книгата е чудесна за лятото, защото не е нищо тежко, макар и да има известна драма в нея.

"Румо & Чудесата в тъмното" от Валтер Мьорс е едно прекрасно фентъзи, което си заслужава отделеното време. Въображението на Мьорс няма граници - в тази книга той ни представя приключения из един невероятен свят, в който човек може да открие какво ли не. Повече за книгата може да прочетете в ревюто тук.
"Гневът и зората" от Рене Ахдие за мен е страхотно начало на една обещаваща поредица. Ориенталският й дух изцяло ще ви се върже с времето навън (ако изобщо му обърнете внимание!). В нея има малка доза фентъзи, която обаче не е застъпена - романтиката е на преден план. Повече тук.
"Патрул за ада: 2 в 1" от Робърт Блонд и Ейдриън Уейн е книга-игра, която със сигурност ще ви допадне, ако поне малко харесвате Star Wars. Изключително забавна, това го гарантирам! Няма да сгрешите, ако тръгнете на пътешествие из галактиката с дебелия полицай Джърк по следите на Мухата, който подозрително прилича на един известен герой от сагата за Междузвездни войни...
"Приказка за магьосници, физици и дракон" от Геновева Детелинова е най-забавната книга, която някога съм чела и не знам дали това ще се промени. Авторката създава пълна комична анархия в книгата си, подобно на Пратчет, но резултатът единствено е, че приключението и хуморът се преплитат в нещо грандиозно, без да има поводи за философски размишления (е, ако откриете такива, няма да е лошо).
"Амулетът на Самарканд" от Джонатан Страуд е леко предсказуема, но има много интересна история. Главният герой Бартимеус е изключителна скица, шегите и нарцисизма му са ненадминати, а неговият господар е другата крайност - мрачно момче, твърде пораснало за годините си. Книгата е във фентъзи жанра и е част от поредица, но според мен си заслужава да й се даде шанс.
"МеждуСвят" от Нийл Геймън и Майкъл Рийвс е много разтоварваща научна фантастика, в която няма сложни термини или заплетена история. Героят има ясна цел, която следва заедно с цял екип от свой клонинги.
"Двор от рози и бодли" на Сара Маас е увлекателна и изключително завладяваща заради героите си и добрия стил на писане. Самата идея в нея може да не ви се стори оригинална, но самото й изпълнение е много добро. Повече може да прочетете тук.
В крайна сметка всеки си има свой вкус, а книгите трудно могат да се разделят на подходящи за сезона или не. Важно е просто да четем онова, за което имаме настроение.



Няма коментари:

Публикуване на коментар